Balansoitu mikrofonikaapeli


Kotikäyttöön tarkoitetussa viihde-elektroniikan monomikrofonissa on tavallisesti yksi johdin ja kuoren alla päällysteenä metallisukka, ”mantteli”. Johdin on ns. ”kuuma” johdin ja metallisukka on maa eli nolla.

Ei symmetrinen mikrofonikaapeli.

 
 

Studiomikrofonissa on kaksi johdinta ja metallisukka. Tällaista järjestelyä kutsutaan symmetroinniksi eli balansoinniksi. Periaate on tällainen: Mikrofonin sisällä on muuntaja tai vahvistin, joka jakaa signaalin kahteen vastakkaisessa vaiheessa olevaan osaan. Toisessa ”kuumassa” johtimessa signaali kulkee oikeassa vaiheessa (+), toisessa johtimessa vastakkaisessa vaiheessa (-). Mikserin tai äänilaitteen päässä vastakkaisvaiheinen signaali käännetään operaatiovahvistimessa sähköisesti oikeaan vaiheeseen. Metallisukassa on maa eli nolla.

Symmetrinen mikrofonikaapeli.

Miksi?

Kun mikrofonikaapeli sieppaa matkan varrella erilaisia häiriöitä esim. sähköjohtimista tai sähkölaitteista vuotavaa hurinaa, häiriöt kertyvät kumpaankin johtimeen samanlaisina. Mikserin päässä toisen johtimen signaali käännetään vastakkaisvaiheeseen, jolloin myös häiriösignaali kääntyy vastakkaiseksi ja kumoutuu yhdistyessään toisen johtimen häiriösignaaliin.

 Tätä menetelmää kutsutaan balanssoinniksi eli symmetroinniksi. Ammattikäyttöön tarkoitetun mikrofonin kaapeli voi olla jopa 100 metrin pituinen ilman selkeitä hurinoita. Kotimikrofonin ei-balansoitu johto voi olla korkeintaan 2-3 metriä.

 

 
 

 
Mikserin päässä kytkentä on tällainen:

Symmetrisen mikrofonikaapelin kytkentä mikseriin

 
 
 


Mikrofonivälijohtoja ja yhdistelmiä


Nykyään äänittäjä tarvitsee tämän tästä välijohtoja, joissa siirrytään liitintyypistä toiseen ja symmetrisestä ei-symmetriseen. Tavallisinta on, että studiomikrofonin XLR-liittimestä siirrytään miniplugiin. Miten johdot yhdistetään?

Monoplugi.XLR-liittimessä on normaalisti kolme piikkiä (tai liitimen sisällä kolme ”nastaa”). Ne on numeroitu 1-3. Nasta 1 on maa, ja se on juotettu mikrofonijohdon suojaverkkoon, sukkaan. Nasta 2 on ”kuuma”. Nasta 3 on kuuma, mutta vastakkaisessa vaiheessa. 
 
Kun toisessa päässä on monoplugi, joudutaan johdin 3 ja maa yhdistämään plugin runkoon. Plugin kärki on kuuma eli johdin 2 on siinä kiinni. Monoplugin tuntee siitä, että siinä on kärjessä yksi musta eristysrengas.


Alan ammattikirjoissa esitellään erilaisia juottamisvaihtoehtoja. Aina, kun siirrytään symmetrisestä ei-symmetriseen, on hurinan vaara.

 

Tämän sivun aiheet:

Balansoitu mikrofonikaapeli
Mikrofonivälijohtoja ja yhdistelmiä

Katso myös:

Mikrofonit
Mikrofonitekniikat
musiikkiäänityksessä© Äänipää 2005 - Pertti Korpinen