Merkkituote: Suojeltuja ääniä.

Sanotaan, että meidän ympäristömme äänet ovat uhanalaisessa tilassa. Voimakkaat ja sähköiset äänet hallitsevat arkipäiväämme: liikenne, digitaaliset äänet ja kaikkialla soiva musiikki ovat muuttaneet äänellistä maailmaamme radikaalilla tavalla. Luonnolliset ja tasapainoiset ääniympäristöt ovat käymässä yhä harvinaisemmiksi, myös hiljaisuutta ja rauhaa on yhä vaikeampi löytää.

Ovatko äänet vaarassa? Mitä ovat äänimaisemat ja miten niitä suojellaan? Millaisia tavoitteita on akustisella ekologialla? Ovatko perinteiset suomalaiset äänimaisemat katoamassa? Radio-ohjelmassa Merkkituote - Suojeltuja ääniä äänimaailman muuttumista ja sen vaikutuksia pohtivat musiikkitieteen yliassistentti ja Ääniympäristöt muutoksessa -projektin johtaja Helmi Järviluoma, Akustisen ekologian seurassa toimiva säveltäjä Petri Kuljuntausta sekä Oulun konservatorion lehtori, säveltäjä Jukka Ruohomäki. Merkkituotteen toimittaa Jukka Mikkola. Ohjelman kesto on 46'58"ja sen ensilähetys oli Radio Ylen Ykkösessä (nyk. YLE Radio 1) 7.5.2002.

Lue lisää äänimaisematutkimuksesta Äänipään äänimaisemasivulta.

Kuuntele: Suojeltuja ääniä. (MP3; Tiedoston koko 22 MT).

© YLE ja Jukka Mikkola, 2002Ka-ka-kahvia!

Kahvi on olennainen osa suomalaista kulttuuria. Kulttuuriantropologin sanoin "Kahvi kulkee läpi muodollisten tilaisuuksien yhdistäen ne siten toisiinsa". Aiheen arkipäiväisyys, mutta toisaalta tuntemattomuus oli innoittaja tähän vuonna 1991 Radio Ylen Ykkösen dokumenttiohjelmistossa lähetettyyn "Kahvidokumenttiin".

Ohjelmaa kuunnellessasi voit miettiä, millaisia äänikerronnallisia keinoja siinä on käytetty. Miten teksti, musiikki ja puhe vievät tarinaa eteenpäin. Kuuntele myös, millainen on ohjelman ääninäyttämö.

Pienoisdokumentin ovat toteuttaneet Timo Hytönen ja Jouni Kenttämies ja siinä esiintyvät myös Hanne Hokkanen, Leea Ollikainen, Jari Rantschukoff ja Oili Urmas. Ohjelman kesto on 7'30". Nautinnollisia kuunteluhetkiä vaikkapa kahvikupposen kera : - )

Kuuntele: Ka-ka-kahvia! (MP3; Tiedoston koko 7 MT).

© YLE sekä Jouni Kenttämies ja Timo Hytönen, 1991

 
 
 
 
 
 


Alkuun Seuraava sivu

Katso myös:

Äänimaisematutkimus
Äänipään tekijät

© Äänipää 2006