Äänikerronnan harjoituksia


Puhe

1. Tee äänikertomus, jossa käytät enintään 20 sanaa vaikkapa aiheesta ”hiki”. Tyylitapana ankaran tekotaiteellinen. Maksimikesto yksi minuutti. Mikäli ryhmässä on useita taiteilijoita, voi äänitehosteista vastata osa ryhmästä, osa vaikkapa musiikillisista äänistä. Loput ovat puhetaiteilijoita. Tehtävään tarvitaan kasettinauhuri ja mikrofoni. Vinkki: paussinäppäintä käyttäen tallenteen voin tehdä pienissä osissa. Tärkeintä on mielikuvituksen käyttö ja tunteen palo.

2. Äänitä kannettavaan nauhuriin sanallisia kuvauksia erilaisista kohteista: esineistä, eläimistä tai tiloista ja tallenna kuvauksesi kohteesta lopuksi lyhyt ääninäyte. Kuuntelutilanteessa toiset saavat arvata mistä kohteesta on kyse.

3. TV-ohjelma-karaoke: laitetaan jostain ohjelmasta tallennettu kohtaus videonauhalta pyörimään ja TV:sta ääni pois. Erilliselle kasettinauhurille nauhoitetaan uusi tulkinta vuorosanoista ja tehosteäänistä. Lopputulos toistetaan kasettisoittimelta ja tahdistetaan kuvaan parhaimman mukaan. Helpointa on tällä tavalla "dubata" ulkomainen tekstitetty sarja. Käännöstekstin avulla voi luntata vuorosanat aidon karaoken tapaan. Työtä toistettaessa tekstit voi peittää esim. paperilla.


Tehosteet

1. Tallenna erilaisia ulkoääniä: vaikkapa liikennettä, eläimiä (lintuja!), tuulta, sadetta, hiekan rapinaa, heinän kahinaa, hiljaisia ja voimakkaita ääniä, läheltä ja kaukaa. Vertaile äänityksiäsi, kuulovaikutelmiasi ja äänityskokemuksiasi.

2. Miten voi tehdä tuulta? Kokeile sivellä huivilla mikrofonia! Ukkosen saat peltilevyä ravistamalla, tulta alumiinifoliota tai sellofaania rapisuttamalla. Keksi lisää!

3. Valitse jokin lyhyt satu. Yhden kertoessa satua toiset voivat tehostaa tarinaa kolmansien tallentaessa. Tehostearsenaaliin tarvitaan vain vaikkapa vettä pesuämpäriin, risuja, hiekkaa ja pikkukiviä, lasten leluja, leikkisoittimia. Parhaaseen lopputulokseen päästään paussittamalla tallennus lyhyihin ottoihin. Kahta nauhuria käyttämällä tallennus käy helpommin. Lopputulos täytyy tällöin joko soittaa käsin nauhurit tahdistamalla tai yhdistämällä äänitykset jollain mikserillä yhteen.

4. Tee tehostekertomus, jossa käytät kerrontaan muita keinoja kuin puhetta, vain tehosteääniä ja musiikkia.


Musiikki

1.Liki kaikki kuuntelevat musiikkia. Siten kullekin on kehittynyt oma makunsa ja tapansa kuunnella musiikkia. Tällaiseen makujen ja tapojen historiaan kannattaa perehtyä ja tehdä vertailua. Onko musiikkimaku sukupolvi- ja elämäntapakysymys?.

2. Millaiset äänet synnyttävät kauhua - millaiset romanttista hehkua? Vertailkaa elokuvamusiikkeja toisiinsa.

3. Kuunnelkaa musiikkia ja luokaa niiden pohjalta kuviteltuja musiikkivideoita. Piirtäkää tai valokuvatkaa musiikkiin sopivia kohtauksia. Mitä yhteisiä piirteitä löytyy? Mistä ne lienevät peräisin?


Hiljaisuus

1. Sulje silmäsi ja kuuntele toisten tuottamia ääniä. Ryhmässä yksi tai useampi voisi liikkua ja tuottaa erilaisia ääniä toisten kuunnellessa ja osoitellessa kädellään äänilähteen suuntaan. Viheltely on puhetta vaikeampaa tunnistaa, koska viheltämällä voi tuottaa vain yhden taajuuden kerrallaan. Puheessa soi aina monta taajuutta yhtä aikaa.

2. Tehkää piinaavaa hiljaisuutta - tyyntä myrskyn edellä - vaikkapa jollain rytmisellä kuviolla. Mikä on monimutkaisin rytmikuvio, jolla jännitystä voi luoda?

3. Tutki miten arvioit aikaa hiljaisuudessa. Nosta kätesi pystyyn isoksi viisariksi, aloita kello 12 kohdalta ylhäältä. Sulje silmäsi ja laske mielessäsi yksi minuutti kädellä aikaa osoittaen. Pysytkö ajassa?

4. Tehkää akustisesti mielenkiintoisia haastatteluja. Tällöin on tärkeää valita haastateltava hyvin. Ennen tallennusta kannattaa harjoitella tallennuksen aikana vältämättömät liikkeet ennalta. Toisinaan kannattaa lavastaa valmiiksi joitain asioita. Musiikin voi ennakolta sopia laitettavaksi soimaan jossain sovitussa kohdassa, gallup-kyselyssä voi ventovieraien ohella jo ennalta sopia tapaavansa asiantuntijoita.



 

Alkuun Seuraava sivu

Katso myös:

Äänipään taustat
Äänipään tekijät

© Äänipää 2007 - Ari Koivumäki