Äänen halinta Windows-käyttöjärjestelmässä

Vanhoissa Windows 3.1 ja 3.11 -käyttöjärjestelmissä ei ollut yhteistä käyttöliittymää äänen hallinnalle, vaan äänen toiston voimakkuutta ja äänitystasoja säädettiin kunkin äänikorttivalmistajan omilla, keskenään yhteensopimattomilla apuohjelmilla. Windows 95/98/NT/2000/XP sisältävät käyttöjärjestelmään sisäänrakennetun äänen hallinnan, joka näyttäytyy käyttäjälle aina (liki) samannäköisenä tietokoneen äänikortin valmistajasta tai tyypistä riippumatta.

Kaiutinikoni Windowsin tehtäväpalkissa.

Äänen hallinnan keskus on Windowsin tehtäväpalkissa näytön oikeassa alareunassa näkyvä pieni harmaa kaiutinikoni.

Windowsin pää-äänenvoimakkuussäädin.
Kun napsautat hiiren vasemmalla nappulalla kaiutinikonia yhden kerran, esille tulee pää-äänenvoimakkuussäädin. Mitä ylempänä säädin on, sitä voimakkaammin äänet toistuvat. Vaimenna (Mute) -laatikon ruksaus mykistää kaiken tietokoneen äänentoistotoiston.Ohjauspaneelin ääniasetukset.


Jos kaiutinikonia ei näy kuvaruutusi näytöllä, napsauta kerran Ohjauspaneelista (Control Panel) löytyvää Äänet ja äänillaitteet (Sounds and Multimedia) -kuvaketta. Huomaa, että jotkin monikanavaiset äänikortit (esim. Sound Blaster Audigy) voivat käyttää Windowsin ohella myös omaa mikseriohjelmaansa.Ohjauspaneelin ääniasetukset.


Nyt näytölle tulee Ominaisuudet: Äänet ja äänilaitteet (Multimedia Properties) -ikkuna.

Kun ruksaat Näytä äänenvoimakkuus tehtäväpalkissa (Show volume control on the taskbar) -laatikon, tehtäväpalkissa näkyy aina harmaa kaiutinikoni. Tästä ikkunasta voit säätää käyttöjärjestelmän perusasioita äänen hallinnan suhteen.

Toistotasojen hienosäätöihin paras työkalu on Play control / Stereo output -ikkuna. Saat sen esille napsauttamalla hiiren vasemmalla nappulalla tehtäväpalkin kaiutinikonia kahdesti. Mikserin vasemmalla Stereo output -säätimellä voit säätää toiston päävoimakkuutta. Tämä vastaa tehtäväpalkin pää-äänenvoimakkuussäätöä. Balanssi-säädin säätää kanava-tasapainon. Vaimenna (Mute) -mykistää koko kanavan.

Wave/Mp3 säätää ulostulevan digitoidun äänen toistovoimakkuuden ja MIDI Synth toistettavan Midi-musiikin toistovoimakkuuden. S/PDIF-In on mahdollisen digitaalisen liitännän äänentoistovoimakkuus.

Line in / Auxilary säätää äänikortin Aux-sisääntulon toistovoimakkuuden (jos sellainen on). CD Audio puolestaan CD-ROM aseman (jos se on tietokoneen sisällä kytketty) toistovoimakkuuden.

Microphone -säätää äänikortin mikrofoniliitäntännän toistovoimakkuuden. Jos tietokoneessasi ei ole kytkettynä mikrofonia, tämä säädin kannattaa pitää kiinni (ala-asennossa) turhan taustakohinan välttämiseksi. Mute -laatikon ruksaus vaimentaa kanavan täysin.

Huomaa, että kun haluat säätää tietokoneen äänitysvoimakkuutta, sinun täytyy valita kohdasta Asetukset / Ominaisuudet /Nauhoitus äänityksen mikseri-ikkuna (Recording control).

Windowsin mikseripaneeli.
Alkuun Seuraava sivu

Katso myös:

Äänipään taustat
Äänipään tekijät

© Äänipää 2007 - Jouni Kenttämies