Noituus
 

PARHAAT SUOSITUKSEMME

Marko Nenonen ja Timo Kervinen

Suositeltavat teokset ovat vihjeeksi ja neuvoksi heille, jotka haluavat nopeasti hyvän vauhdin aiheeseen, mutta eivät keksi, mihin tarttua. Valintamme ovat tietenkin monessa mielessä subjektiivisia, eivätkä ole tarkoitettu millään tavalla ehdottomiksi.

Lista muuttuu harvakseltaan, mutta aina painavista syistä. Listaa voi kommentoida.

Paras yleisteos noitavainoista

Levack, Brian P., The Witch-hunt in early modern Europe. 1987 tai myöh. painokset.

  • Teos on helppolukuinen ja luotettava, jos kohta sisältää pieniä virheitä joidenkin maiden, mm. Suomen, osalta.

Paras yleisesitys noitavainoista Euroopassa ja muualla

Behringer, Wolfgang, Witches and Witch-Hunts. A Global History. Polity 2004.

  • Kirja on helppolukuinen. Nimestään huolimatta se ei ole erityisen globaali historia aiheesta. Behringerin(kään) selitys Euroopan noitavainojen syistä ei ole vakuuttanut kaikkia tutkijoita.

Paras yleisesitys noitavainoista jossakin maassa

Henningsen, Gustav, Häxornas advokat. Historiens största häxprocess. 1987. (On useilla kielillä, alkuteos tanskaksi 1981.)

  • Loisteliaasti tehty kirja maailmanhistorian suurimmista noitavainoista Espanjan baskilaisalueella. Teos perustuu Henningsenin vuosien tutkimustyölle. Tämä kirja on vain 380 harvasti painettua sivua, mutta hänen väitöskirjansa samasta aiheesta on 607 sivua ja tiheämmin painettu.

Paras uusin tulkinta

Rosenthal, Bernard, Salem Story. Reading the Witch Trials of 1692. 1993 tai myöh.

  • Bernard Rosenthal purkaa myös tutkimuksen myyttejä ja repii suuren yleisön kaavamaisia käsityksiä. Kirja on akateeminen tutkimus, mutta hyvin kirjoitettu.

Paras yleisteos suomalaisista noidista ja noitavainoista (ainoa)

Synnin palkka on kuolemaNenonen, Marko ja Kervinen, Timo, Synnin palkka on kuolema. Suomalaiset noidat ja noitavainot 1500-1700-luvulla. Otava 1994. Toim. Anne-Riitta Isohella.

  • Siis ainoa alallaan.

 

Loistava esitys modernista okkultismista

Hutton, Ronald, The Triumph of the Moon. A History of Modern Pagan Witchcraft. Oxford University Press, 1999 (paperback 2001).

  • Erinomainen tutkimus "uusnoituuden" synnystä Englannissa. Akateemista tekstiä, mutta palkitsee lukijansa uusilla tiedoilla ja näkökulmilla.

Ajanmukainen esitys noituuden ja magian historiasta Euroopassa muinaisuudesta nykypäivään

The Athlone History of Witchcraft and Magic in Europe. Vol. 1-6. Series Editors: Bengt Ankarloo & Stuart Clark. The Athlone Press: London 1999-2002.

  • Vaikka teossarjan kovasti länsieurooppalaisia painotuksia voi arvostella, se on hyvä yleiskatsaus aiheeseen.

Käänteentekevin noitavainojen ymmärtämiseksi 

Cohn, Norman, The Europe's Inner Demons. 1975. 

  • Yllättävä valinta? Teos on vaikea ja työläs luettava, mutta se selvittää tarun ja todellisuuden rajoja hyvin kiehtovasti ja yhdistää tarina- ja myyttiperinteen langat tavalla, jota näkemättä ei voi ymmärtää noitavainoja eikä noituususkomuksia.