etusivuinfohakumuistatko
1940-1960 etusivu
Teksti Leena Niemi

TALOUSVAIKEUKSISTA NOUSUUN

[KULTTUURI HUIPULLA]

Kesäinen uimaranta

Kuva Pyynikin uimarannalta. Kesä oli helteisin ja kuivin kymmeniin vuosiin. Ilman kosteus oli 76 %. Sadepäiviä oli toukokuussa ja kesäkuussa 2, heinäkuussa 14 ja elokuussa 4. Pilvisyys oli vähäisin 10 vuoteen. Kuva: Kosonen, Tampereen museoiden kuva-arkisto.

Uusi hiippakuntajako ja kirkko

Tampereen hiippakunta oli ollut laaja. Vanhastaan siihen kuului koko Uusimaa Helsinkiä myöten. Asukasluvun kasvaessa käytännön ongelmat olivat lisääntyneet, ja molemmat suuret kaupungit toivoivat kahtiajakoa. Pitkäaikaisen suunnittelun tuloksena Tampereen hiippakunnasta erotettiin uusi Helsingin hiippakunta.

Kaupungin suurimpaan seurakuntaan, Kalevaan, päätettiin rakentaa Liisankalliolle oma kirkko. Seurakunnan julistaman suunnittelukilpailun voitti Reima Pietilä luonnoksella "Hellitä mäkivyötä meridiaani". Virallisen arvion mukaan kirkko olisi kokoava elementti, joka antaa kiinteyttä hajanaiselle ympäristölle. Kaupunkilaisten keskuudessa ehdotus herätti vilkasta keskustelua ja jakoi mielipiteet kahtia. Monet arvostelivat rakennusta, jonka ulkomuoto muistutti viljasiiloa. Se saikin lisänimekseen "Sielujen siilo".

Messukylän vanhan kirkon korjaustyöt saatiin valmiiksi. Saarnastuoliin oli entisöity sen ainutlaatuinen intarsiakoristelu. Myös suuri osa 1600-luvun seinämaalauksista oli onnistuttu pelastamaam.

Rakentaminen torjuu työttömyyttä

Teollisuus ratkoi laman tuomia ongelmiaan, ja työttömyys jatkoi kasvuaan. Kaupungin huoltoapua saavien määrä lisääntyi edelleen. Helmikuussa kaupunki ajautui rahoituskriisiin ja joutui käyttämään tilapäistä sekkiluottoa. Syksyllä näkymät paranivat kun vienti Neuvostoliittoon käynnistyi. Kaupunki lisäsi koulutuspaikkoja nuorten työllistämiseksi. Pirkanmaan Ammattikoulun Kuntainliitto perustettiin, ja se päätti rakentaa koulun Taatalaan. Kaupungin eteläosien ensimmäisen oppikoulun peruskivi muurattiin Rantaperkiössä.

Kaupunki panosti myös asuntorakentamiseen ja uusia rakennuslupia myönnettiin ennätysmäärä. Uuteen Kalevanrinteen kaupunginosaan kaavoitettiin kerrostaloja ja laaja pienteollisuusalue. Kalevassa rakennettiin yli kahtatuhatta asuntoa. Niistä 300 tuli vähävaraisille tarkoitettuun vuokrataloon.

Koukkuniemen vanhainkotiin rakennettiin lisätilaa 60 vanhukselle. Suurin osa pääsi yhden hengen huoneisiin. Jokaisessa kerroksessa oli kaksi seurusteluaulaa, joiden kodikkuutta lisäsi takka.

Yhteiskunnallisen korkeakoulun rakennustyöt alkoivat maaliskuussa. Kalevankankaan ja rautatien väliselle tontille sijoitettavan rakennuksen tilavuudeksi tulisi 58 000 kuutometriä.

Liikenneongelmia

Kaupungissa oli noin 10 000 moottoriajoneuvoa ja Hämeensillan kautta kulki vielä 2/3 liikenteestä. Ratinan siltaa oli rakennettu useassa vaiheessa. Uusi leveä silta vihittiin 19. marraskuuta. Sen koko pituus oli 152 m, josta sillankaaren osuus 50 m. Jatkoyhteydet sillalta muodostuivat ongelmallisiksi ainutlaatuisen Pyynikinharjun takia, jonka koskemattomuutta korosti myös tasavallan presidentti käydessään yksityisvierailulla Tampereella. Kaupunki julisti yleisen suunnittelukilpailun jatkoyhteyksien selvittämiseksi.

65-vuotta vanha Sorin rautatiesilta uusittiin ja sen tieyhteydet länteen parannettiin. Kalevankankaalle johtava reitti jäi odottamaan ratkaisua Yhteiskunnallisen korkeakoulun rakentamisen myötä.

Finlayson toteutti suuren laajennuksen rakentamalla kehruurakennuksen ja uuden värjäämön. Työtä jouduttiin tekemään osaksi maan päällä, osaksi veden alla. Edellisen vuoden tapaan kaupunki jatkoi työttömyyden torjumista myös katurakennustöillä. Satakunnankatu uudistettiin ja sen asfaltointityöt jatkuivat pitkään.

Kuva: Finlaysonin kokoelma, Tampereen museoiden kuva-arkisto.
Katutöitä
Muita tapahtumia:

  • Koululaisten hammaslääkäriyhdistys järjesti Suomen ensimmäisen hammashoitajakurssin. Amurin kansakoululla pidettyyn opetukseen osallistui 108 hoito-oppilasta eri puolilta maata.
  • Tampereen sairaanhoitajakoulusta valmistui ensimmäinen 3-vuotinen kurssi.
  • Työnvälitys siirtyi kunnilta valtiolle.
  • Takahuhtiin perustettiin Laitosto Oy, joka erikoistui työvaatteiden ja sairaalatekstiilien ompeluun.