Teksti Jouni Keskinen
Kuuma kesä 1925
Erittäin leudon talven jälkeen kesä 1925 ja erityisesti heinäkuu oli erittäin lämmin. Heinäkuun 1925 keskilämpötila Tampereella oli 21,1 astetta, mikä oli korkein maailmansotien välisenä aikana mitattu keskilämpötila. Vuosina 1918-1939 heinäkuun tilastollinen keskiläpötila oli 17,6 astetta. Pohjoismaiden päällä makasi lähes koko heinäkuun korkeapaine ja vain kuukauden toinen viikko oli Tampereella hieman viileämpi. Samaan aikaa lämpötilat Keski-Euroopassa jäivät normaalia alhaisemmiksi. Lauantaina 25.7.1925 mitattiin Helsingissä 30,3 astetta varjossa, jota korkeampi lämpötila oli Suomessa aiemmin mitattu vain kesällä 1914.
|
Kuuma ja poutainen sää tekivät luonnon ja rakennukset erityisen tulenaroiksi. Ruoveden kirkonkylässä paloi 22.7 entinen nuorisoseurantalo, joka toimi työläisperheiden asuntoina. Palon seurauksena lähes 50 henkilöä jäi kodittomaksi. Tulen epäiltiin syttyneen savupiipusta kuivalle katolle lentäneestä kipinästä. Myös Nokian tehdasalueella syttyi uhkaava tulipalo, jonka leviäminen saatiin kuitenkin estettyä. Heinäkuun lopulla syttyi Tampereen lähialueilla myös lukuisia muita pienempiä tulipaloja.
Kaupungin ulkopuolella suurempi ongelma olivat kuitenkin metsäpalot. Niistä kärsittiin erityisesti Pohjois-Suomessa, mutta myös Tampereen ympäristössä. Metsähallitukseen saapuneiden tietojen mukaan oli valtion metsissä heinäkuun 26. päivään mennessä sattunut 146 kuloa. Laajimmat paloalueet olivat Iin ja Kestilän hoitoalueilla, sekä Kiimingissä, joissa tuli tuhosi kussakin noin 3000 hehtaaria metsää. Paloja sammuttamaan lähetettiin yhteensä lähes 2000 sotilasta, joista muutama sata myös itärajalle torjumaan rajan yli leviäviä paloja. Metsäpaloja oli myös Tampereen lähialueilla. Ruovedellä paloi 200 hehtaaria metsää, Virroilla peräti 400 ha ja pienempiä paloja oli mm. Kangasalla, Orivedellä ja Toijalassa.
Ihmisiä kehotettiin myös Aamulehden etusivulla ehdottomaan varovaisuuteen, koska suuri osa tulipaloista sai alkunsa varomattomasta tulen käytöstä. Heinäkuun lopussa päätettiin myös kaikki H7-sarjan veturit (lempinimeltään tulen kylväjät) ottaa pois liikenteestä Pohjanmaan radalta, koska niiden huonojen kipinäverkkolaitteiden uskottiin aiheuttaneen metsäpaloja. Palojen varalta kehotettiin kaikki metsänomistajia vakuuttamaan metsänsä ja todettiin ettei vakuuttamatta jättäminen ollut hyvä säästökeino pahimman sattuessa.
|
Pitkään kestänyt kuuma ilma purkautui lopulta voimakkaina ukkosina. Pahimmat ukonilmat koettelivat Pohjanmaata, jossa salamat sytyttivät monia tulipaloja. Tampereen lähiympäristössäkin salamat leiskuivat erityisesti 26-27.7. Esimerkiksi Teiskon Vähä-Koveron kylässä salama tunkeutui seinästä sisään särkien esineitä ja viskaten pöydällä olleet sakset terä edellä kattoon, jonne ne painuivat noin puolen tuuman syvyyteen. Ukonilmat ja myrsky rikkoivat myös useimmat puhelinjohdot Tampereen ympäristöstä.
Tavallisten ihmisten kannalta kuumalla kesällä oli sekä hyvät että huonot puolensa. Kuuma ilma ajoi ihmisiä veden ääreen ja hukkumistapauksia olikin kesällä 1925 runsaasti. Lehdissä mainokset kehottivat suojaamaan ihoa käyttämällä Crème Parbaa ja ostamaan hellehattuja. Auringonpistoksen vaara olikin ilmeinen. Tampereen keskustassa jopa hevosen kerrottiin saaneen auringonpistoksen. Virvoitusjuomien kysyntä nousi hellekesänä moninkertaiseksi normaaliin verrattuna. Tampereen Kaljatehtaan ja Oy Pyynikin oli mahdotonta toimittaa tilattuja määriä juomia, koska pullot ja korit olivat tilapäisesti lopussa. Ongelmia kuumat ilman sen sijaan aiheuttivat teurastamoissa. Tampereelle liha tuotiin maaseudulta. Kaupungin teurastuslaitoksen jäähdytysosasto olikin suuresti ylikuormitettu ja se todettiinkin liian pieneksi kaupungin tarpeita varten.
Kuuman kesän vilja- ja perunasato oli moninpaikoin keskimääräistä parempi, vaikka kuivuus koettelikin erityisesti kauraa, ohraa ja perunaa.
LÄHTEET:
Aamulehti 24.7.1925 - 4.8.1925:
Suuri tulipalo Ruoveden kirkonkylässä 24.7, s.4.
Ankara kuumuus Pohjoismaissa 25.7, s.3.
Lihantuonti lisääntynyt viimepäivinä 26.7, s.2.
Viimepäivien tavaton helle 26.7, s.3.
Ehdoton varovaisuus välttämätön 28.7, s.1.
Ukonilmoja raivonnut pitkin maat 28.7, s.3.
Metsäpalot eri tahoilla maata 28.7, s.3.
Kuluva kesä lämpimin sataan vuoteen 29.7, s.2.
Virvoitusjuomilla kesähelteessä tavaton kysyntä 30.7, s.5.
Tuhoisia metsäpaloja Tampereen ympäristössä. 30.7, s.6.
Tulen kylväjät pois viralta 31.7, s.1.
|