Äänen käsittelyn peruspaketti

Digitaalitekniikan myötä äänen käsittely tapahtuu nykyään yhä usemmin perinteisten moniraitanauhureiden, äänipöytien ja erillisten tehostelaitteiden sijaan tietokoneella. Ja miksipä edes hankkia kalliita erillisiä äänilaitteistoja, kun laadukkaalla äänikortilla varustettu tehokas tietokone ajaa saman asian. Tietokone-editointi avaa uusia mahdollisuuksia myös esimerkiksi koulujen viestintäkasvatusopetuksessa. Internetistä saatavilla äänen käsittelyn shareware-ohjelmistoilla voi koulun mikroluokassa saada tuntumaa millaista on työskentely nykyaikaisessa äänistudiossa tai radiotoimituksessa. 

 Tälle sivulle on koottu muutamia hyviksi havaittuja shareware-ääniohjelmistoja sekä Windows-,  Macintosh- että Linux tietokoneille.




Audacity-äänieditori

Audacity-äänieditori.


Audacity   

Audacity tukee useita eri käyttöjärjestelmiä.


Audacity on Dominic Mazzonin työryhmineen kehittämä useilla eri käyttöjärjestelmillä toimiva ns. "cross-platform" äänieditori.Samasta softasta on siis mm. Windows, Mac ja Linux -versiot. Ohjelma on käyttöliittymältään hyvin yksinkertainen, mutta se sisältää silti paljon: mm moniraitaeditorin, äänen voimakkuuden "kumilankasäädöt", perusefektit (mm. kaiku, phaser, kohinanvaimennus) ja spektrianalysaattorin. 

Mikä parasta, Audacity on saatavana useina eri kieliversioina, myös suomen- ja ruotsinkielisinä. Audacityllä on myös omat suomenkieliset nettisivut.

Lokakuussa 2006  imuroidun Audacityn 1.2.4B -Windows-version voit hakea suoraan  Äänipään äänikirjastosta. Jouni Kenttämiehen tekemän pienen suomenkielisen Audacityn perusohjeen saat pdf-muodossa täältä.



Tämä on Windows-ohjelma.

Music Sculptor -MIDI-ohjelma

Music Sculptor -MIDI-ohjelma.


Music Sculptor
on yksinkertainen MIDI-ohjelma jolla voit toistaa, äänittää ja editoida MIDI-tiedostoja. Voit soittaa ohjelmaa joko ulkopuolisella MIDI-koskettimistolla tai myös näppäimistöltä. Ohjelman avulla on helppo tuttustua MIDI:iin.

Ohjelma on vanhahko: Se esim. ymmärtää vain 8-merkkiä pitkät tiedostonimet, mutta toisaalta toimii jo antiikkisessa Windows 3.1 -koneessa.

Voit hakea ohjelman 1.7 version suoraan Äänipään äänikirjastosta. Jouni Kenttämiehen tekemän pienen suomenkielisen Music Sculptor -perusohjeen saat pdf-muodossa täältä.






Tämän sivun aiheet:

Audacity-äänieditori
Music Sculptor -MIDI-ohjelma


Katso myös:

Ohjelmamanuaaleja

© Äänipää 2005 - Jouni Kenttämies