imagemap
muistatko?1918-40 etusivu

1920
Pääsivu
Miina Jokela

Kaupungin tapahtumia vuonna 1920

[SYYSKUIVUUTTA JA ASUNTOPULAA]  [KAUPUNGIN TAPAHTUMIA VUONNA 1920]

Huolimatta taloudellisesti vaikeasta ajasta kohosi kaupunkiin uusia rakennuksia. Esimerkkeinä mainittakoon muun muassa kauppias Naparstokin talo Hämeenkatu 10:ssä, Osuusliike Voiman uudisrakennus ja kaupungin uusi virastorakennus. Kesäkuussa kaupunginvaltuusto hyväksyi ehdotuksen kirjastotalon rakentamisesta Kauppatorin (Keskustorin) laitaan. Syksyllä ilmeni jopa pulaa rakennustarpeista, kuten sementistä, tiilistä sekä rauta- ja puutavarasta. Kesällä aloitettiin Hatanpään valtaväylän rakennustyöt, mutta koska tiellä ei ollut kiirettä ja koska kaupungilla oli rahapulaa, valmistui tie verkalleen.

Autoliikenne vilkastui Tampereella vuonna 1920. Yksityisiä henkilöautoja rekisteröitiin 55, kun taas kuorma-autoja oli 12. Edellisvuonna ei kaupungissa ollut ollut ainoatakaan kuorma-autoa. ”Kun autolla on tavarankuljetus nopeampaa ja halvempaa kuin hevosilla, on yhä suuremmassa määrässä ruvettu käyttämään kuorma-autoja Tampereellakin”, kirjoittaa Aamulehti. Tampereen ensimmäinen linja-auto-liikennöitsijä Kaarlo Leander toimi kaupungissa elokuusta marraskuuhun 1920. Hänellä oli käytössään kaksi Berliinistä tuotettua käytettyä ja kaksikerroksista linja-autoa. Kaupunki oli jo kauan kärsinyt huonosti järjestetystä henkilöliikenteestä. Hevoskyyti oli hankalasti saatavissa ja kallista. Erityisesti esikaupungeissa asuvien asema oli tässä suhteessa vaikea.

Kun vuoden 1918 sodasta oli kulunut kaksi vuotta, näkyivät kiistat kaupunginhallinnossa edelleen. Puhuttiin kapinavahinkojen korvaamisesta ja valtuustossa kiisteltiin sosialistien ja porvarien kesken vapaussodan muistomerkin pystyttämisestä. Kaupungin pahasta rahapulasta syytettiin valtuuston sosialistienemmistöä, joka suhtautui kevyesti kunnalliseen talousarvioon jaellen rahoja liian löyhäkätisesti. Vuonna 1920 toimitettiin kahdet kunnallisvaalit. Kummassakin äänestäjien osanotto oli laimeaa. Helmikuun vaalit pidettiin, koska edellisvuoden joulukuulle tarkoitettuja vaaleja oli jouduttu teknisistä syistä lykkäämään. Niissä valittiin vain kolmannes valtuustosta. Valituksi tuli yhdeksän sosialistia ja viisi porvaria. Joulukuussa pidetyissä vaaleissa äänestysprosentti oli alle 50 ja valituiksi tuli kahdeksan sosialistia ja kuusi porvaria. Näihin vaaleihin asettivat kommunistit ensi kerran ehdokkaita.

Kieltolain toisena vuonna takavarikoitiin erinäisiä määriä alkoholijuomia. Esimerkiksi yöllä, 22. syyskuuta takavarikoi poliisilaitoksen siveysetsivä rautatieasemalla eräältä ylioppilaalta n. 5 litraa spriitä sekä eräältä maanviljelijältä n. 19 litraa spriitä. Edellisellä viikolla oli spriitä takavarikoitu yhteensä 68 litraa. Joulukuussa tehtiin jo jonkin aikaa silmälläpidon alla olleeseen teatteriravintolaan tarkastus. Kassan ulosantokaapista löydettiin virvoitusjuomien sekaan asetettuja, vichyvesi- ja english soda water-etiketillä varustettuja pulloja, jotka sisälsivät maustettua viinaa. Kaapista löytyi myös pullo konjakkia ja ”skottilaista hviskyä, joissa oli ainetta vain vähän jäljellä”. Eräästä lukitusta komerosta löytyi lisää ”hienoja ulkolaisia väkijuomia” ja kellarista löytyi lukuisia tyhjiä, alkoholilta tuoksuvia pulloja. Tästä voitiin tehdä johtopäätös, että ”talossa oli väkijuomia viljalti viljelty”.


Vuosi 1920 lyhyesti

  • 10.1. Suuret juhlat ensimmäisen suomenkielisen yliopiston, Turun yliopiston, kunniaksi. Kaupunki oli lipuin koristeltu. Pääjuhlaa vietettiin Tampereen teatterissa ympäri maata saapunei den kutsuvieraiden kera.
  • 23.1. Tasavallan presidentti K.J. Ståhlberg vieraili Tampereella. Tämä oli itsenäisen Suomen presidentin ensivierailu kaupungissa.
  • 25.2. Kunnallisvaalit, joissa valituiksi tuli 9 sosialistia ja viisi porvaria.
  • 4.-5.4. Tampereen ja Raudun valloituksen muistojuhla. Osallistujina oli mm. kenraali Mannerheim ja suojeluskuntaosastoja koko Suomesta. Kauppatorilla (Keskustorilla) oli molempina päivinä suuret paraatit.
  • 23.4. Kaupunki päätti valtakunnallisten maatalousnäyttelyjen järjestämisestä Tampereella vuonna 1922.
  • 10.5. Finlaysonin tehdas täytti 100 vuotta. Tehdas oli liputettu ja työt lopetettiin jo klo 11. Tehdas jakoi työläisilleen 3 miljoonan markan suuruisen rahasumman. (Vastaa 5,4 miljoonaa nykymarkkaa)
  • 1.6. Kaupunginvaltuusto hyväksyy suunnitelman kirjastotalon rakentamisesta Kauppatorin (Keskustorin) laitaan.
  • 6. Hatanpään valtaväylän rakennustyöt aloitetaan.
  • 13.11. Herra William Wilénin Tampereen Tupakkatehdas oy aloitti toimintansa Puutarhakatu 16:ssa.
  • 20.11. Tampereen Suomalainen Yhteiskoulu täytti 25 vuotta.
  • 4.12. Kunnallisvaalit, joissa valituksi tuli 8 sosialistia ja 6 porvaria.
  • Kaupungin nimikilvet uusittiin tyystin suomenkielisiksi. Ruotsin- ja venäjänkieliset kyltit poistuivat.
  • Tampereen Puhelinosuuskunta perustettiin, sillä edeltäjä, Telefooni oy ei ollut kyennyt vastaamaan kasvaviin vaatimuksiin, kuten automatisointiin.
info haku etusivu vuosi 1918 vuosi 1919 vuosi 1920 vuosi 1921 vuosi 1922 vuosi 1923 vuosi 1924 vuosi 1925 vuosi 1926 vuosi 1927 vuosi 1928 vuosi 1929 vuosi 1930 vuosi 1931 vuosi 1932 vuosi 1933 vuosi 1934 vuosi 1935 vuosi 1936 vuosi 1937 vuosi 1938 vuosi 1939 vuosi 1940