etusivu
info
haku
muistatko?
1918-1940 etusivu dokumentit etusivu

PYYNIKIN RANTAKYLPYLÄN JÄRJESTYSOHJEET 1931

Kokouksessaan kesäkuun 29 päivänä kaupunginhallitus, hyväksyen Pyynikin kansanpuiston hiekkarannan nimeksi Pyynikin rantakylpylä, vahvisti rantakylpylässä noudatettavaksi seuraavat järjestysohjeet:

Pyynikin rantakylpylän järjestysohjeet

 1. Rantakylpylän alueella on vältettävä kaikkea, mikä häiritsee rauhaa ja järjestystä tai on hyvän tavan vastaista. Aikuisten pallopelit tai muut urheiluharjoitukset, jotka voivat vahingoittaa muita, samoinkuin hiekan heitteleminen ja potkiminen, ovat kielletyt. Pullojen ja lasien käyttöä varsinaisella hiekka-alueella on vältettävä ja niiden heitteleminen ja särkeminen on ankarasti kielletty rantakylpylän alueella. Jokaisen on oman turvallisuutensa vuoksi vietävä löytämänsä pienimmätkin lasisirut roskasäiliöihin.
 2. Uimapukua on käytettävä.
 3. Juopuneiden sekä henkilöiden, joilla on ruumiissaan ihottumia, avoimmia haavoja tai pahennusta herättäviä taudinilmiöitä, pääsy kylpyläalueelle on kielletty.
 4. Kielletty on myöskin:
  1. koirien ym. eläinten pitäminen rantakylpyläalueella;
  2. kaupusteleminen y.m. ammattien harjoittaminen, mainoslehtisten jakaminen y.m.s. ilman asianomaista lupaa;
  3. tulenteko, keittäminen ja telttojen pystyttäminen;
  4. veneellä liikkuminen rantakylpylän uima-alueella tai veneitten sijoittaminen ranta-alueella
  5. tupakoiminen pukuhuoneissa;
  6. ajoneuvojen – myös polkupyörien – jättäminen muualle kuin sitä varten varatuille paikoille; ja
  7. istutetuille nurmikoille astuminen tai vaatteiden jättäminen niille tai ruohikoiden suojusaidoille.
 5. Vakavan onnettomuuden sattuessa on rannalla olevaa hälyytyskelloa soittamalla kutsuttava uimavalvojia. Hälyytyskellon aiheeton käyttäminen on ankarasti kielletty, samoin pelastuslaitteiden tarpeeton käyttö. Uimataidottomia kehoitetaan noudattamaan varovaisuutta.
 6. Löytötavarat on luvutettava kylpylän valvojille.
 7. Siisteyttä on noudatettava sekä rannalla että vedessä. Paperi y.m. jätteet on vietävä paperikoreihin tai roskasäiliöihin.
 8. Rantakylpylä pidetään avoinna kello 9:stä pimeän tuloon, ei kuitenkaan pitemmälle kuin kello 21. Sulkeminen tiedoitetaan erityisellä merkinannolla.-
 9. Henkilö, joka ei noudata tämän järjestysohjeen määräyksiä tai joka käyttäytyy häiritsevästi tai muuten sopimattomasti, poistetaan heti rantakylpylän alueelta. Vahingonteosta tai ilkivaltaisuudesta saatetaan syyllinen lailliseen rangaistukseen.
 10. Rantakylpylän henkilökunta on velvollinen valvomaan järjestystä, turvallisuutta ja puhtautta kylpylän alueella. Heidän tässä suhteessa antamiaan määräyksiä on ehdottomasti noudatettava. Mahdolliset muistutukset on tehtävä rantakylpylän valvojille tai kirjallisesti kaupungin urheilulautakunnalle.

Tässä kokouksessaan kaupunginhallitus vielä hyväksyi seuraavan julisteen asetettavaksi näkyviin paikkoihin kylpyrannalla:

OMAN VIIHTYISYYTENNE JA TURVALLISUUTENNE VUOKSI

Ottakaa huomioon seuraavaa:

 1. Lasi on rantakylpylän vaarallisin vihollinen. Käsitelkää sen vuoksi pulloja ja laseja äärimmäisen varovaisesti, älkääkä missään tapauksessaheitelkö ja rikkoko niitä. Viekää pienimmätkin lasinsirut ehdottomasti säiliöihin.
 2. Suojelkaa tarkoin hiekan puhtautta. Viekää paperit ym. jätteet säiliöihin.
 3. Huolehtikaa myös veden puhtaana säilymisestä.
 4. Hiekan heitteleminen ja potkiminen sekä kovat palloleikit aikaansaavat helposti onnettomuuksia; älkää siis harjoittako niitä. Lasten palloleikit ja myös aikuisten täysin vaarattomat pallo- ym. leikit ovat sen sijaan vartijain luvalla sallittuja.
 5. Käyttäkää uimapukua
 6. Iloitkaa vapaasti valosta, hiekasta ja vedestä, mutta tehkää se noudattaen kaikessa siisteyttä ja sopivaisuutta.
 7. Neuvoja tai apua tarvitessanne kääntykää uimavartijain tai muun rantahenkilökunnan puoleen, jotka auliisti antavat ohjeita.